Το πόσο επηρεάζουν οι Γλουτιαίοι την ορθή και προστατευτική λειτουργία της οσφυϊκής μοίρας, κοινός μέσης, αποδεικνύουν διάφορες πρόσφατες έρευνες.
Είναι γνωστό ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους μυς της Οσφυϊκής μοίρας και της πυέλου, με τρανταχτό παράδειγμα τον πολυσχιδή -έναν από τους ραχιαίους μας και όχι μόνο.
Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν αρκετά άρθρα που να εξετάζουν τη σχέση της οσφυαλγίας με τη λειτουργία και το μέγεθος του Μείζονος Γλουτιαίου (ΜΓ).
Αυτός, όπως λέει και το όνομά του, είναι ο μεγαλύτερος από τους μυς του γλουτού, πρωταγωνιστής της κίνησης του ποδιού προς τα πίσω και της έκτασης του κορμού προς τα πίσω.
Χωρίς αυτόν δεν σηκωνόμαστε από καρέκλα, δεν περπατάμε, δεν σκύβουμε, δεν σηκώνουμε βάρη από το πάτωμα, δεν ανεβαίνουμε σκαλοπάτια.
Είναι από τους δυνατότερους μύες και από τούς πιο συχνά ενεργοποιημένους. Εκατομμύρια ανθρώπων χτυπιούνται στα γυμναστήρια για να τον αναπτύξουν.
Και δεν είναι τυχαίο που έχουν αναπτυχθεί ειδικά μηχανήματα για την εκγύμναση τους.
Όταν συνέκριναν γυναίκες με ιστορικό οσφυαλγίας με εκείνες χωρίς ιστορικό οσφυαλγίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέγεθος του μείζονος Γλουτιαίου , το οποίο μετρήθηκε σε αξονική απεικόνιση, ήταν σημαντικά μικρότερο και πιο αδύναμο στην ομάδα της οσφυαλγίας.
Άρα στο θεραπευτικό πλάνο της οσφυαλγίας πέρα από την αρχική προσέγγιση να μείωσουμε τον πόνο μέσω μαλάξεων, κινητοποίησης και ανάταξης της περιοχής, προχωράμε στην ενδυνάμωση των μυών και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον μείζον Γλουτιαίο.
Κάτι που πιθανόν σημαίνει ότι το να συνεχίσουμε να τον γυμνάζουμε, ενώ αντιμετωπίζουμε πόνο στην οσφύ, αλλά και μετά την εξάλειψη του πόνου, μπορεί να μας χρησιμεύσει τόσο στη διαχείριση της παρούσας όσο και στην αποφυγή μελλοντικών κρίσεων πόνου.