Οσφυαλγία

Η οσφυαλγία, από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), στη διεθνή ορολογία αποκαλείται χαμηλός πόνος στην πλάτη (low back pain), είναι σύμπτωμα που δηλώνει πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) από οποιαδήποτε αιτιολογία. Συνήθως εμφανίζεται στην τέταρτη με πέμπτη δεκαετία. Το 90% των ανθρώπων στον δυτικό κόσμο εμφανίζει πόνο στην μέση κάποια στιγμή στη ζωή του. Ενοχοποιείται για το περίπου 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων, γι΄ αυτό και ιδιαίτερα τεράστια ποσά δαπανούνται παγκοσμίως για την καταπολέμηση και την πρόληψηή της.

Η οσφυαλγία πια θεωρείται νόσος. Η προσεκτική λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση θα αποκαλύψουν μια από τις ακόλουθες 4 κυρίως παραλλαγές της νόσου.

Παροδική οσφυαλγία μετά από μυική δραστηριότητα (λουμπάγκο)

Είναι μια απλή κατάσταση (παροδική), στην οποία οι μυς που ελέγχουν την οσφύ τραυματίζονται, εμφανίζουν κάποιον σπασμό (ή εμφανίζουν κάποιο trigger point). Θεραπεύεται γρήγορα με την κατάλληλη θεραπεία.

Αιφνίδιος οξύς πόνος και ισχιαλγία

Σε νέα άτομα (κάτω των 20 ετών) είναι σημαντικό να αποκλεισθεί η σπονδυλολίσθηση και η λοίμωξη. Ασθενείς 20 με 40 ετών είναι πιο πιθανό να παρουσιάζουν κάποια πρόπτωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως οφείλεται σε συμπιεστικά φορτία (οστεόφυτα- άλατα), κ.ά.

Χρόνια χαμηλή οσφυαλγία με ή χωρίς ισχιαλγία

Είναι ασθενής περίπου 40 ετών που παρουσιάζει συχνά επεισόδια πόνου. Η πιθανή βλάβη είναι των αποφυσιακών αρθρώσεων, η αστάθεια και η αρθρίτιδα, με την ισχιαλγία όταν παρουσιάζεται να μην οφείλεται σε βλάβη του ισχιακού νεύρου, αλλά σε μια εκδήλωση αναφερόμενου πόνου. Συνήθως με τη συντηρητική θεραπεία τα συμπτώματα υποχωρούν πλήρως και ο ασθενής επιστρέφει πλήρως.

Οσφυαλγία και ψευδοοσφυαλγία

Είναι μια κατάσταση μη ύπαρξης πραγματικής αιτίας πόνου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο χρόνιου πόνου. Ο ασθενής πονά χωρίς να υπάρχει κάποιο αίτιο το οποίο να δημιουργεί πόνο. Αυτό οφείλεται σε πολύ επιπλεγμένες καταστάσεις πόνου των οποίων οι θεραπείες είναι πολύ δύσκολες.