Πλατυποδία

Τι είναι;

Η πλατυποδία αποτελεί μια συχνή παραμόρφωση στα παιδιά, κάτι το οποίο ανησυχεί τους γονείς. Τα παιδιά σπάνια ενοχλούνται από αυτήν. Στην πλατυποδία το πέλμα όταν πατάει στο έδαφος στρέφεται προς τα έξω, ενώ η έσω πλευρά έρχεται σε απόλυτη ή μερική επαφή με το έδαφος χάνοντας την φυσιολογική καμάρα. Διαχωρίζεται σε δυο είδη τη χαλαρή και τη δύσκαμπτη.

Η χαλαρή εμφανίζεται σε βρέφη και συνήθως εξαφανίζεται καθώς το παιδί αναπτύσσεται, χωρίς να αποκλείεται η επιμονή της στην ενήλικη ζωή. Το παιδί δεν παραπονιέται για συμπτώματα. Πολλές φορές υπάρχει κληρονομικότητα και χαλαρές αρθρώσεις γενικά. Οι γονείς θα παρατηρήσουν ότι τα παπούτσια των παιδιών φθείρονται ασύμμετρα.

Δύσκαμπτη (μόνιμη): αυτού του τύπου η πλατυποδία δεν μπορεί να διορθωθεί παθητικά.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση θα γίνει με την λεπτομερή εξέταση του άκρου πόδα σε συνδυασμό με ειδικά κλινικά τεστ. Επίσης, οι απλές ακτινογραφίες θα δώσουν μια πιο σαφή διάγνωση.

 

Θεραπεία

Το σημαντικότερο στη θεραπεία είναι να γίνει έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, ώστε να προληφθεί η παραμόρφωση. Όπως είναι φυσικό, όταν το πέλμα πατά λάθος στο έδαφος όλο το σώμα υφίσταται αλλαγές στα φορτία που εφαρμόζονται. Υπάρχει πληθώρα ερευνών οι οποίες δείχνουν ότι πάνω από το 50% των προβλημάτων στο γόνατο προκαλούνται από την πλατυποδία. Ο ειδικός ιατρός θα προτείνει την εφαρμογή κάποιων πάτων ή ορθωτικών τα οποία θα συγκρατούν την ποδική καμάρα. Το παιδί ή ο ενήλικας θα πρέπει να κάνει κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών που συγκρατούν το πέλμα και ταυτόχρονα κάποιες διατάσεις μυών που υπερλειτουργούν. Ασκήσεις ισορροπίας βελτιώνουν την αίσθηση και την λειτουργία του πέλματος.