Σπονδυλική Στένωση

Οι σπόνδυλοι φυσιολογικά έχουν ένα κανάλι (νωτιαίος σωλήνας) μέσα στον οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός. Όταν το διάστημα του καναλιού αυτού μειωθεί λόγω αρθριτικών ή συνδεσμικών αλλοιώσεων, παρουσιάζονται πιεστικά προβλήματα λόγω μείωσης του διαθέσιμου χώρου στα νεύρα.

 

Συμπτώματα – Διάγνωση

Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 έτη. Το αίσθημα του πόνου και των μουδιασμάτων κυριαρχούν. Υπάρχει προοδευτική αύξηση ανάλογα με το μέγεθος της στένωσης και τη μείωση του διαστήματος. Ασθενείς με μικρή στένωση εμφανίζουν ελάχιστα έως καθόλου συμπτώματα, ενώ άτομα με μεγάλη στένωση εμφανίζουν μουδιάσματα, πόνο και δυσκαμψία στους μηρούς και τα κάτω άκρα.  

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να εκθειάσουν τη σπονδυλική στήλη. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η πολύωρη ορθοστασία, η άρση βάρους, η πολύωρη βάδιση, κ.ά. Ανακουφίζονται όταν είναι ανάσκελα με λυγισμένα πόδια.

Η διάγνωση γίνεται πολύ εύκολα ακτινολογικά. Οι απλές ακτινογραφίες, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία θα υποδείξει τη μείωση του νωτιαίου σωλήνα.

 

Θεραπεία

Οι εκφυλιστικές αλλαγές δεν θα θεραπευτούν, αλλά ο ασθενής θα ανακουφιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, καθώς τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές θα μειωθούν.

Είναι πολύ βασικό να υπάρξει αποτροπή της εξέλιξης της πάθησης και ο ασθενής να έχει μια λειτουργικότητα την οποία θα τον βοηθήσει να μην υποτροπιάσει. Επίσης θεμελιώδους σημασίας είναι η αύξηση της ελαστικότητας των μυών.

Φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα