Αχίλλειος τένοντας – ρήξη

Ο αχίλλειος τένοντας είναι ο πιο ισχυρός και μεγαλύτερος τένοντας του σώματος. Μπορεί να ελέγξει φορτία μέχρι 7 φορές το βάρος του σώματος. Είναι η συνέχεια του γαστροκνημίου μυός και του υποκνημιδίου, δύο μυών οι οποίοι κινούν το πέλμα σε κάμψη και καταφύεται στην πτέρνα.

Όταν τα φορτία που θα ασκηθούν στον τένοντα είναι περισσότερα από όσα μπορεί να συγκρατήσει, συμβαίνει η ρήξη του. Αυτή μπορεί να συμβεί σε μέρος του (μερική ρήξη) ή πλήρως (ολική ρήξη).

 

Πώς συμβαίνει;

Η ρήξη συμβαίνει είτε από άμεση πλήξη στον τένοντα ή (συχνότερα) μετά από κάποιο άλμα. Μεγαλύτερη συχνότητα υπάρχει στους ερασιτέχνες αθλητές. Κυρίως η ρήξη συμβαίνει 5 εκατοστά πάνω από την πτέρνα (στο σημείο με την μικρότερη αιμάτωση). Είναι πιο συχνή στους άντρες.

 

Συμπτώματα – Διάγνωση

Ο ασθενής νιώθει έναν οξύ πόνο στην περιοχή τον οποίο τον παρομοιάζει με χτύπημα από πέτρα. Καταλαβαίνει τον τραυματισμό και αισθάνεται ένα σκίσιμο. Η περιοχή παρουσιάζει οίδημα, καύσο και μελανιές.

Ο συνδυασμός του ιστορικού του τραυματισμού με την κλινική διάγνωση θα οδηγήσουν στην σαφή διάγνωση. Τα κλινικά τεστ θα δώσουν τον ακριβή βαθμό της ρήξης. Ενώ η μαγνητική τομογραφία και ο διαγνωστικός υπέρηχος θα πιστοποιήσουν το γεγονός.

 

Θεραπεία

Ανάλογα με τον βαθμό της ρήξης η θεραπεία είναι διαφορετική. Σε ήπιες περιπτώσεις ο ασθενής θεραπεύεται σε 2 με 4 εβδομάδες, ενώ σε σοβαρές ο χρόνος επιμηκύνεται. Βασικό κομμάτι της αποκατάστασης είναι η προστασία του τένοντα από φορτία, γι’ αυτό ο ασθενής μπορεί να φοράει κάποιο νάρθηκα.

Φυσικοθεραπευτικά μέσα

Χειρουργείο

Στην ολική ρήξη η καλύτερη επιλογή είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Ο ασθενής μετά το χειρουργείο θα αναρρώσει για ένα διάστημα 4 με 6 βδομάδες και έπειτα θα ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για περίπου 2 μήνες.