Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου

Τι είναι;

Το σύνδρομο του επιγονατιδομηριαίου πόνου οφείλεται σε διαταραχή της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης (η άρθρωση της επιγονατίδας με τον μηρό) συνήθως οφείλεται σε διαταραχή της ομαλής κίνησης της επιγονατίδας σε σχέση με τον μηρό και την κνήμη, όπου μπορεί να προέρχεται από τραυματισμό και φλεγμονή των δομών που επηρεάζουν την άρθρωση αυτή.

Σε ασθενείς με το σύνδρομο αυτό, η επιγονατίδα για πολλούς λόγους δεν ευθυγραμμίζεται σωστά, με αποτέλεσμα να υπάρχει τριβή ανάμεσα στις δομές, κάτι το οποίο οδηγεί στη φλεγμονή και τον πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.

Συνήθως εμφανίζεται σε δραστήριους έφηβους και νέους ενήλικες.

Πού οφείλεται;

Υπάρχει πληθώρα λόγων που οδηγούν στο σύνδρομο. Συνήθως η διαταραχή στη λειτουργία του τετρακεφάλου δημιουργεί το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές όλες οι μυικές κατασκευές στο γόνατο ωθούν την επιγονατίδα προς τα έξω και ως αντιστάθμισμα ο έσω πλατύς (η έσω κεφαλή του τετρακεφάλου) την συγκρατεί. Όπως είναι φυσικό, όταν αδυνατεί ο έσω πλατύς (κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα μετά από τραυματισμούς στο γόνατο) η επιγονατίδα παρεκτοπίζεται προς τα έξω και τρίβεται στην μηριαία τροχιλία (το αυλάκι που κινείται η επιγονατίδα).

Όμως, πολλοί άλλοι μιχανισμοί πρέπει να μελετηθούν από τον φυσικοθεραπευτή για να καταλήξει στην αιτία της αλλαγής. Τέτοιοι είναι η γωνία που σχηματίζει το ισχίο με το γόνατο, παλαιότεροι τραυματισμοί, αδυναμίες μυών, υπερφόρτηση γόνατος, οστεοχονδρίτιδα, τενοντίτιδα τετρακεφάλου ή επιγονατιδικού ακόμα και η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει.

Διάγνωση

Ο συνδυασμός του ιστορικού των κλινικών σημείων θα οδηγήσουν τον φυσικοθεραπευτή στη διάγνωση. Η απλή ακτινογραφία θα δώσει περεταίρω σημεία στη διάγνωση. Ο ασθενής είναι συνήθως νεαρή κοπέλα με πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, όπου πονά μετά από δραστηριότητες που φορτίζουν το γόνατο (σκάλες, άλματα κ.λπ.).

Θεραπεία

Ο ασθενής θα θεραπευτεί μόνο αν διορθώσει την αιτία που οδηγεί στην πάθηση. Για τον λόγο αυτό το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην εύρεση της αιτίας και την τροποποίηση των επίπονων δραστηριοτήτων από τον φυσικοθεραπευτή.

Φυσικοθεραπευτικά μέσα