Ως θεραπεία πρώτης γραμμής για την οστεοαρθρίτιδα οι κύριες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν  άσκηση, την εκπαίδευση των ασθενών και την απώλεια βάρους Τα αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα επιφυλάσσονται ως θεραπεία δεύτερης γραμμής. Δηλαδή θα ληφθούν όταν δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί το άτομο και ο πόνος είναι μη διαχειρίσιμος.

Ωστόσο, η φαρμακολογική προσέγγιση χρησιμοποιείται πολύ ευρύτερα.

Και όλοι γνωρίζουμε όμως ότι και τα απλά αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη έχουν τις παρενέργειές τους.

Μετά τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα θεραπείας διαρκείας 8 εβδομάδων, αποτελούμενη από νευρομυϊκές άσκησης δηλαδή ενδυνάμωση μυών ποδιού αλλά και ασκήσεις ισορροπίας και σταθεροποίησης κορμού, οι ασθενείς με ήπια έως μέτρια οστεοαρθρίτιδα γόνατος εμφάνισαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση στους 12 μήνες παρακολούθησης από ό,τι αν μια άλλη ομάδα που είχε  λάβει απλώς οδηγίες για θεραπεία με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη.

Οι νευρομυϊκές ασκήσεις, λοιπόν, ίσως είναι η καλύτερη επιλογή για μακροπρόθεσμη ανακούφιση από συμπτώματα όπως οίδημα, δυσκαμψία, αποφεύγοντας τις πιθανές παρενέργειες των αναλγητικών και των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Σε γενικές γραμμές, σχετικά με τα συμπτώματα, τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, τον πόνο, τον αθλητισμό και την αναψυχή και την ποιότητα ζωής, οι απόφοιτοι του προγράμματος θεραπείας άσκησης τα πήγαν καλύτερα.

Holsgaard-Larsen et al, Osteoarthitis & Cartilage, 2017