Το περπάτημα είναι η πιο απλή μορφή φυσικής δραστηριότητας, αλλά τα οφέλη του δεν είναι ούτε λίγα ούτε ασήμαντα.

«Είναι το περπάτημα μια θαυματουργή θεραπεία;» Αυτός ήταν ο τίτλος της έκθεσης που δημοσίευσε πριν δύο χρόνια η Living Streets.

Μέσα στην έκθεση αναφέρεται ότι περισσότεροι γιατροί θα έπρεπε να συνταγογραφούν το περπάτημα, ώστε να βελτιώνεται η ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών τους.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση σωματικής αδράνειας, υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας και ανησυχίας για προβλήματα ψυχικής υγείας. Το περπάτημα ωστόσο είναι μια δωρεάν, εύκολη και προσβάσιμη λύση»,

«Η σωματική δραστηριότητα είναι το πιο κοντινό πράγμα που έχουμε σε πραγματικό φάρμακο. Ακόμα κι αν δεν χάσετε ούτε γραμμάριο, θα ζήσετε περισσότερο, θα αισθάνεστε πιο υγιείς και θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και αρθρίτιδα», αναφέρετε στην ιατρική βιβλιογραφεία.

Τα οφέλη του περπατήματος

– Ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις

Τους τελευταίους μήνες λόγω κρύου και δουλειάς περιόρισα δραματικά τις μετακινήσεις μου με τα πόδια. Αποτέλεσμα; Οι ενοχλήσεις στο γόνατο ήταν καθημερινές. Από τη στιγμή, όμως, που φόρεσα ξανά τα αθλητικά μου παπούτσια, η κατάσταση βελτιώθηκε δραματικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι το περπάτημα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ανακουφιστούμε από τον πόνο και τη δυσκαμψία που συνδέονται με την αρθρίτιδα, ενώ προστατεύει τις αρθρώσεις (κυρίως τα γόνατα και τα ισχία), λιπαίνοντάς τις και ενισχύοντας τους μύες που τις υποστηρίζουν.

– Επηρεάζει τα γονίδια που σχετίζονται με το βάρος

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εξέτασαν 32 γονίδια που σχετίζονται με το βάρος σε περισσότερα από 12.000 άτομα με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία. Μεταξύ άλλων, αξιολόγησαν και την επίδραση που μπορεί να έχει σε αυτά το γρήγορο περπάτημα. «Μια καθημερινή βόλτα με γρήγορο περπάτημα για μία ώρα μείωσε τη γενετική επίδραση στην παχυσαρκία [όπως αυτή αποτυπώθηκε στις διαφορές στο Δείκτη Μάζας Σώματος] στο μισό», είχε δηλώσει ο βασικός συγγραφέας της Qibin Qi.

– Προστατεύει από τη βλάβη της χρόνιας φλεγμονής

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ύπαρξη χρόνιας χαμηλού βαθμού φλεγμονής συμβάλλει στην εκδήλωση αρκετών χρόνιων παθήσεων, όπως π.χ. οι καρδιαγγειακές, ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2. Η αύξηση της σωματικής άσκησης και παράλληλα η μείωση του χρόνου που περνάμε σε μια καρέκλα είναι το μυστικό για την πρόληψή της.

– Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκε, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν 7 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα (τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα) είχαν 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού σε σχέση με εκείνες εκείνες που περπατούσαν έως 3 ώρες την εβδομάδα.

Για το γυμναστήριο, το ποδήλατο, το τρέξιμο οι συχνές δικαιολογίες δεν προλαβαίνω,κοστίζει κτλ δρούν ως ανασταλτικός παραγόντας συχνά. Στο περπάτημα δεν μπορεί να σταθεί καμία δικαιολόγια.

Υ.Γ Κάθε φορά που περπατάμε έστω και 15 λεπτά είναι 900 δευτερόλεπτα δράσης, ενώ η απραγία είναι 0