1. Η ΜΕΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα βιώσουν πόνο στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί να το βιώσουν ως ανικανότητα να λειτουργήσουν και να τους δημιουργήσει άγχος και stress, αλλά είναι κάτι πολύ κοινό και σπανίως επικίνδυνο. Η Σπονδυλική Στήλη είναι μια πολύ δυνατή και σταθερή δομή που δύσκολα τραυματίζεται, άρα τις περισσότερες φορές η αιτία του πόνου είναι ένα απλό μυϊκό πιάσιμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις –στο 98%, σύμφωνα με τις έρευνες- οι άνθρωποι επανέρχονται σχετικά γρήγορα και χωρίς καμία ιδιαίτερη θεραπεία. Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου στη μέση, και αυτό φυσικά τους αγχώνει, αλλά και πάλι, είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι κάτι το επικίνδυνο.

 

  1. ΣΠΑΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Αυτό ισχύει, γιατί αν οι άνθρωποι βλέπουν σε κάποια διαγνωστική απεικόνιση κάποιες απολύτως φυσιολογικές αλλαγές της σπονδυλικής τους στήλης, τείνουν να αποφεύγουν δραστηριότητες που τους βοηθούν να βελτιώνονται, όπως η άσκηση και η κίνηση γενικότερα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, οι απεικονίσεις μπορεί να περιέχουν κάποιο σοβαρό εύρημα που απαιτεί άμεση ιατρική συμβουλή.

3.ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΉΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ

Οι επιστημονικές μελέτες σήμερα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι και η αποφυγή δραστηριοτήτων σε ανθρώπους με πόνο στη μέση, τελικά οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα πόνου, σε μεγαλύτερη ανικανότητα, σε φτωχότερη αποκατάσταση και σε μεγαλύτερη αποχή από την εργασία. Στις πρώτες ημέρες ενός επεισοδίου πόνου στη μέση, το να αποφύγετε δραστηριότητες που σας επιδεινώνουν, θα σας βοηθήσει να απαλύνετε τον πόνο. Το ίδιο σημαντικό όμως είναι να παραμείνετε όσο μπορείτε περισσότερο ενεργοί και κινητικοί και να επιστρέψετε σταδιακά στις δραστηριότητες σας – ειδικά στην εργασία σας. Παρ ότι είναι φυσιολογικό να κινείστε πιο σιγά και προσεκτικά τις πρώτες ημέρες του πόνου στη μέση, είναι λάθος και δεν προάγει την αποκατάσταση σας να συνεχίσετε να κινείστε έτσι, παρατείνοντας την περίοδο αποκατάστασης για μεγάλο διάστημα.

4.ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΒΟΣΑΣΤΕ ΝΑ ΣΚΥΒΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Το να σηκώσουμε ένα βάρος, πολύ συχνά ενοχοποιείται ως αιτία του πόνου στη μέση. Και παρότι το να σηκώσουμε κάτι από μια περίεργη και όχι συνηθισμένη σκυφτή θέση μπορεί να οδηγήσει σε οσφυαλγία, η αιτία του πόνου είναι συνήθως ένας μυϊκός σπασμός κι όχι κάτι πολύ σημαντικό. Το σημαντικό είναι να ασκείστε και να προετοιμάζετε το σώμα σας σηκώνοντας διαφορετικά βάρη ή φορτία με τρόπο άνετο και αποτελεσματικό. Όπως όλοι μας περπατούμε διαφορετικά, έτσι πρέπει και να βρούμε τον δικό μας τρόπο να σηκώνουμε βάρη διαφορετικά.