1. Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΙΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη για τον έλεγχο του πόνου στη μέση και αποτελεί την πιο αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη μελλοντικών επεισοδίων πόνου. Ξεκινήσετε σταδιακά και κλιμακώσετε με ήπιο ρυθμό την ένταση και τη συχνότητα της άσκησης που προτιμάτε. Στην αρχή θα πονάτε, αλλά μην φοβάστε– δεν πρόκειται να κάνετε κακό στη μέση σας! Δεν υπάρχει ένας τύπος άσκησης που να έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματική από κάποια άλλη, άρα διαλέξτε το είδος άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας που σας αρέσει, που ταιριάζει στο καθημερινό σας πρόγραμμα και κυρίως που μπορείτε να συνεχίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

2.ΤΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΑΣ

Δεν υπάρχει ισχυρή τεκμηρίωση για τα οφέλη των αναλγητικών στο να επιταχύνουν την αποθεραπεία του πόνου στη μέση. Τα αναλγητικά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε συνδυασμό με άλλα μέσα όπως η φυσικοθεραπεία και ΕΙΔΙΚΑ η θεραπευτική άσκηση, και πάντα για μικρό χρονικό διάστημα. Τα αναλγητικά μπορούν να έχουν πολύ σοβαρές παρενέργειες. Η εποπτευόμενη θεραπευτική άσκηση είναι πιο ασφαλής και πιο αποτελεσματική επιλογή και πρέπει να είναι η πιο επιθυμητή επιλογή.

 

3.ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΠΑΝΙΑ

Υπάρχουν κάποιες, συνήθως σπάνιες παθολογικές καταστάσεις όπου υπάρχει μηχανική πίεση στα νεύρα που πηγαίνουν προς το πόδι, και ο ασθενής έχει συμπτώματα ισχιαλγίας (πόνο, μούδιασμα προς το πόδι). Για αυτές τις καταστάσεις, το χειρουργείο πιθανά να βοηθήσει στα συμπτώματα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν είναι η θεραπεία εκλογής. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι τα αποτελέσματα του χειρουργείου στη μέση έχουν ίδια αξία μακροπρόθεσμα με μη χειρουργικές παρεμβάσεις, όπως η θεραπευτική άσκηση. Άρα η επιλογή χωρίς χειρουργείο, με φυσικοθεραπεία και θεραπευτική άσκηση και βελτίωση της φυσικής δραστηριότητας θα πρέπει πάντοτε να έχει προτεραιότητα.

4.Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ  ΑΠΟΤΕΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ

Αν ο πόνος στη μέση σας δεν έχει περάσει μετά από 2-3 εβδομάδες, κλείστε ραντεβού με τον ιατρό σας ή τον φυσικοθεραπευτή σας. Οι φυσικοθεραπευτές παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλή, καθοδήγηση και θεραπεία για την οσφυαλγία (πόνος στην μέση). Η φυσικοθεραπεία θα σας βοηθήσει να μειωθούν οι πιθανότητες μελλοντικών επεισοδίων και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας.