Το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας ή αλλιώς «Γόνατο του Δρομέα» είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που ανήκει στα σύνδρομα υπέρχρησης. Τα Σύνδρομα υπερχρησης πολύ απλά προκύπτουν από τον λάθος όγκο προπόνησης. Δυστυχώς ενώ υπάρχει πλέον μεγάλη προπονητική γνώση και ενημέρωση παρατηρείται μια υπερβολή σε ένταση, κιλά και χρόνους από πολλούς ασκούμενους.  Η πάθηση είναι αρκετά συχνή στους αθλητές κυρίως στους δρομείς, εξαιτίας της επαναλαμβανόμενης κίνησης του γόνατος.

Ποια είναι τα συμπτώματα για το Γόνατο του Δρομέα;

Το κύριο σύμπτωμα με το οποίο εμφανίζεται το σύνδρομο είναι ο πόνος στην έξω επιφάνεια του γόνατος. Στην αρχή, ίσως ο πόνος να είναι ήπιος και διάχυτος, αλλά στη συνέχεια γίνεται πιο οξύς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο αθλητής εντοπίζει τον πόνο κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά το τέλος της προπόνησης. Εάν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τότε ο πόνος μπορεί να υπάρχει και στην ανάπαυση. Συχνά, ο πόνος επιδεινώνεται όταν ο αθλητής τρέχει σε κατηφόρα ή βρίσκεται σε καθιστή θέση.

Πώς τίθεται η διάγνωση για το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας;

Η διάγνωση αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, αφού τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να μοιάζουν με εκείνα άλλων παθήσεων (π.χ. ρήξη πρόσθιου χιαστού).Ο γιατρός αφού συλλέξει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, θα ακολουθήσει την κλινική εξέταση. Ο ορθοπεδικός θα εξετάσει τυχόν οίδημα στην περιοχή και θα συστήσει τη διεξαγωγή ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας.θεραπεύεται με τις εξής μεθόδους:

 

Ποια είναι η θεραπεία για το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας;

Η θεραπεία για το Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας μπορεί να είναι συντηρητική, αλλά και χειρουργική. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα αναλάβει να εξετάσει σε βάθος την εκάστοτε περίπτωση και ανάλογα με τη διάγνωση και τις ανάγκες του ασθενούς, θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

 

Συντηρητική Θεραπεία-ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ένα κέντρο φυσικοθεραπείας είναι ο κατάλληλος χώρος για την συντηρητική αποκατάσταση. Εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές αποθεραπείας όπως είναι η χαλάρωση κάποιων μυών, η ενδυνάμωση , η βελτίωση της κίνησης κ.α

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η αξιολόγηση και η εύρεση της αιτιότητας. Τι οδήγησε το σώμα να παρουσιάσει το συγκεκριμένο τραυματισμό. Άρα πρέπει να αναλυθεί η βάδιση μας, ο τρόπος που πατάει το πέλμα, η συνεργασία αστράγαλου(ποδοκνημικής) με το γόνατο και κυρίως που βρίσκεται η λεκάνη μας σε σχέση με το πέλμα και το γόνατο μας.

Εάν εντοπίσουμε την λάθος μηχανική των παραπάνω δομών τότε και μόνον τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μια αποτελεσματική, σε βάθος αποκατάσταση , ελαχιστοποιώντας μελλοντικούς τραυματισμούς στην ιδιά περιοχή.

Ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα

Είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του φυσιοθεραπευτή για την ταχεία ανάρρωσή του. Η επιστροφή του στο τρέξιμο θα πρέπει να γίνει σταδιακά και ομαλά.