Το σύνδρομο text neck, γνωστό με τη φράση «ο λαιμός της χελώνας» είναι αυτός ο καθημερινός πόνος στον αυχένα σου που υποτιμάς συνεχώς. Την αιτία την ξέρουν όλοι και αφορά την καθημερινή χρήση του κινητού.

Τι μας συμβαίνει όταν σκύβουμε  για να δούμε την οθόνη του κινητού.

Η θέση κάμψης που παίρνει αυτόματα ο αυχένας προκειμένου να κοιτάξουμε το κινητό   μπορεί να  προκαλέσει σε άμεσο χρόνο πόνους στον αυχένα και δυσκολία στην κίνηση, πόνους στους ώμους, χρόνιους πονοκεφάλους, μυϊκή αδυναμία καθώς και αυξημένη λόρδωση της αυχενικής μοίρας.

Το ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει από 4,5-6 κιλά όταν βρίσκεται σε όρθια θέση. Έτσι λοιπόν όταν το κεφάλι γέρνει προς τα εμπρός το βάρος του σχεδόν διπλασιάζεται και όσο αυξάνεται η κλίση του κεφαλιού τόσο αυξάνει  και το βάρος αυτού. Η πίεση που ασκείται στους σπονδύλους είναι τόσο μεγάλη που μακροχρόνια μπορεί να προκαλέσει κήλες στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Είμαστε κατασκευασμένοι να βρισκόμαστε κυρίως στην όρθια θέση, να βαδίζουμε και να ξαπλώνουμε. Δεν είμαστε κατασκευασμένοι να καθόμαστε σε καρέκλα, σε καναπέδες και να σκύβουμε για πολύ ώρα το κεφάλι μας. Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα κάνουμε για λίγο , για έκτακτη ανάγκη.

Θεωρείται μάστιγα για τα παιδιά

Τα κινητά λοιπόν είναι η μάστιγα της νέας εποχής και το οδυνηρό κομμάτι αφορά τα νέα παιδιά τα οποία βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη με φόβο να αποκτήσουν μόνιμη βλάβη στην σπονδυλική τους στήλη πράγμα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί αιτία ενός χρόνιου αυχενικού προβλήματος.

Πως βοηθά η φυσικοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία  έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του τραυματισμού λόγω καταπόνησης που προκύπτει από το Text Neck.

Η αποκατάσταση μπορεί να σχεδιαστεί ως ένα πρόγραμμα 2-4 εβδομάδων που ξεκινά με κινητοποίηση των μαλακών μορίων, κινητοποίηση των αρθρώσεων  , ενεργητικές και παθητικές διατάσεις των σφιγμένων μυών και προχωρά σε μυϊκή ενδυνάμωση, επανεκπαίδευση της στάσης του σώματος και πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι.