Τι είναι οι αθλητικές κακώσεις;

Με τον όρο αθλητικές κακώσεις εννοούμε κάθε τραυματισμό που συμβαίνει κατά την διάρκεια της άθλησης είτε σε επαγγελματικό είτε σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Οι αθλητικές κακώσεις χωρίζονται σε οξείες κακώσεις και σε κακώσεις από υπέρχρηση. Αφορούν συχνότερα τους μυς, τους τένοντες, τα οστά τους, τους συνδέσμους και τον αρθρικό χόνδρο.

Ποια τα αίτια των αθλητικών κακώσεων;

Ατυχήματα, κακή προπονητική τεχνική, ακατάλληλος αθλητικός εξοπλισμός, ανεπαρκής προθέρμανση ή υπερπροπόνηση είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν τραυματισμό.

Σε τι διαφέρουν οι αθλητικές κακώσεις;

Οι αθλητικές κακώσεις δεν είναι αποκλειστικότητα των αθλητών, αλλά συμβαίνουν συχνότερα σε αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Οι αθλητές είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων. Για έναν αθλητή ακόμα και ένας μικρός τραυματισμός που θα του στερήσει μια προπόνηση ή δεν θα τον αφήσει να πετύχει το μέγιστο της απόδοσης του είναι πολύ σημαντικός. Για έναν επαγγελματία αθλητή ένας τραυματισμός μπορεί να στοιχήσει 1 μετάλλιο μια ολόκληρη σεζόν ένα συμβόλαιο ή και μια αθλητική καριέρα. Για έναν ερασιτέχνη αθλητή μπορεί να σημαίνει η αποχή του από το αγαπημένο του άθλημα το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην διάθεση του και την ψυχική του ισορροπία.

Στα πλαίσια αυτά η Ιατρική Επιστήμη μέσω της Φυσικοθεραπείας έχει εξελίξει τις μεθόδους διάγνωσης και αντιμετώπισης των αθλητικών κακώσεων,  η εφαρμογή των οποίων  όμως δεν σταματάει στους αθλητές, αλλά επεκτείνεται σε όλους πάσχοντες, είτε πρόκειται για αθλητές είτε όχι.

Ποιες είναι οι συχνότερες αθλητικές κακώσεις;

Μυϊκές Κακώσεις

Συνδεσμικές κακώσεις/ Διαστρέμματα/Ρήξη συνδέσμων

Ρήξη μηνίσκου

Τενοντίτιδες/Τενοντοπάθειες/Ρήξεις τενόντων

Ρήξεις αρθρικού Χόνδρου

Κατάγματα από κόπωση

Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας

Περιοστίτιδα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Μερικές συμβουλές

  • Όταν κανείς ξεκινάει την ενασχόλησή του με κάποιο νέο άθλημα, πρέπει να αυξάνει προοδευτικά την ποσότητα και την ένταση της προπόνησης.
  • Σωστή προθέρμανση.
  • Εναλλαγή αθλημάτων (εναλλακτικοί τρόποι προπόνησης) προκειμένου να διατηρήσει την ίδια φυσική κατάσταση.
  • Καλή διατροφή με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D.
  • Χρήση κατάλληλου εξοπλισμού και υποδημάτων.
  • Σε περίπτωση πόνου ή/και οιδήματος, ξεκούραση για μερικές ημέρες.
  • Έγκαιρη αναζήτηση συμβουλής από τον εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή όταν ο πόνος επιμένει