Πως ορίζεται ο πόνος

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Μελέτη του Πόνου (IASP) ο πόνος ορίζεται ως «μια δυσάρεστη αισθητηριακή και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με πραγματική ή πιθανή βλάβη των ιστών ή περιγράφεται με όρους τέτοιας βλάβης». Ο πόνος συνήθως συμβαίνει όταν ένα εξωτερικό ερέθισμα ενεργοποιεί τα νευρικά κύτταρα  και στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο μέσω της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο ο πόνος και η αίσθησή του δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος αισθάνεται διαφορετικά τον πόνο, γι αυτό και συχνά κάποιος δυσκολεύεται να περιγράψει τον πόνο που νιώθει στους άλλους. Αυτή η διαφορετική αίσθηση προέρχεται από τη διαφορετική αιτία που κάθε φορά προκαλεί τον πόνο και σύμφωνα με την αιτία ο πόνος κατατάσσεται σε διαφορετικές κατηγορίες.

Γιατί πόναμε

Ο πόνος μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα – και μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται για να βρουν τρόπους ανακούφισης του πόνου. Αν δεν νιώθαμε πόνο, δε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς ή τις μόνιμες σωματικές βλάβες. Ο πόνος έχει εξελιχθεί ως ένας μηχανισμός άμυνας που μας προειδοποιεί για έναν τραυματισμό, επιτρέποντάς μας να προστατεύσουμε το σώμα μας.

Συχνά, η πρώτη αντίδραση όταν νιώσουμε σωματικό πόνο είναι να σταματήσουμε να κινούμαστε. Πολλοί πιστεύουν ότι η ακινησία συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου, η αλήθεια είναι όμως ότι μερικές φορές, η ήπια κίνηση βοηθά στη γρηγορότερη ανακούφιση.

Πως βοηθάμε στην μείωση του πόνου

Θεραπεία

Είναι πιθανό ένας γιατρός να παραπέμψει έναν ασθενή με χρόνιο πόνο σε υπηρεσίες που μπορούν να παρέχουν τεχνικές αυτοβοήθειας για τη διαχείρισή του. Η φυσιοθεραπεία είναι μια συνήθης θεραπεία για τον χρόνιο πόνο και μπορεί να περιλαμβάνει χειρισμό, διατάσεις και ασκήσεις ανακούφισης πόνου. Ο φυσιοθεραπευτής θα προσπαθήσει να κατανοήσει τον πόνο και τον τρόπο που επηρεάζει την καθημερινότητα του ασθενή, για να τον βοηθήσει να ζήσει καλύτερα. Πιθανώς να δώσει στον ασθενή ασκήσεις που μπορεί να κάνει στο σπίτι, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πολλοί ασθενείς βρίσκουν αυτές τις τεχνικές διαχείρισης του πόνου αποτελεσματικές για τη βελτίωση της καθημερινής τους ζωής.

Παρέμβαση

Υπάρχουν πολλές προτεινόμενες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον χρόνιο πόνο. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Βαθιές αναπνοές: Ο έλεγχος της αναπνοής και η συγκέντρωση σε κάθε αναπνοή βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, το οποίο ενδέχεται να μειώσει τον πόνο.
  • Θεραπείες μυαλού-σώματος: Τεχνικές που στοχεύουν στη χρήση του μυαλού για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του σώματος. Περιλαμβάνουν την ύπνωση, τη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία και τον διαλογισμό.
  • Ζεστές ή κρύες κομπρέσες: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά ή συνδυαστικά. Τα σωματικά στηρίγματα μπορούν επίσης να φανούν χρήσιμα, ανάλογα με το πού βρίσκεται ο πόνος.
  • Συμπληρωματικές ή εναλλακτικές θεραπείες: Μερικοί ασθενείς ανακαλύπτουν ότι ο βελονισμός και άλλες θεραπείες προσφέρουν έναν βαθμό ανακούφισης από τα συμπτώματά τους.

Τι μας λέει ο πόνος και γιατί πρέπει να μάθουμε να τον ακούμε

Ο πόνος είναι σύμμαχος. Είναι ο μόνος τρόπος που απομένει στο σώμα μας ,όταν αγνοούμε τα προειδοποιητικά του μηνύματα  να μας δώσει πληροφορία.
Είναι ο μόνος τρόπος να τραβήξει την προσοχή μας, να μας πιστοποιήσει ότι:

ΚΑΤΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ, ΔΩΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕ ΤΟ»