Θλάση γαστροκνημίου
Τι είναι; Πώς συμβαίνει;
Ο γαστροκνήμιος είναι ένας μυς στο πίσω μέρος την κνήμης (γάμπα) ο οποίος καταλήγει στον αχείλιο τένοντα. Η λειτουργία του είναι να εκτελεί την πελματιαία κάμψη (το σήκωμα στις μύτες). Η θλάση του συμβαίνει μετά από υπέρμετρη τάση του. Συνήθως συμβαίνει όταν βρίσκεται σε διάταση και εκτελεί μια δυνατή σύσπαση (π.χ. απότομο τρέξιμο μετά από ηρεμία). Επίσης, μπορεί να συμβεί μετά από άμεση πλήξη στον μυ. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει σε αθλητές.
Χωρίζεται σε 3 βαθμούς.
Θλάση πρώτου βαθμού: απλή διάταση των ινών ή πολύ μικρές ρήξεις, όπου ο ασθενής βιώνει μικρό πόνο στη σύσπαση του μυός αλλά χωρίς να τον περιορίζει ιδιαίτερα. Σπάνια ανησυχεί ιδιαίτερα.
Θλάση δευτέρου βαθμού: ρήξη σε μεγαλύτερο αριθμό ινών αλλά μπορεί να εκτελέσει κίνηση. Για την επιστροφή του στις δραστηριότητές του θα χρειαστεί αποκατάσταση.
Θλάση τρίτου βαθμού: είναι η πλήρης ρήξη των ινών του γαστροκνημίου, με αποτέλεσμα τη διακοπή της συνέχειάς του και της λειτουργίας του. Ο ασθενής θα χρειαστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης.
Συμπτώματα – Διάγνωση
Ο ασθενής θα καταλάβει (τις περισσότερες φορές αμέσως) τον τραυματισμό. Θα νιώσει ένα αίσθημα σκισίματος, το οποίο ανάλογα την έκτασή του θα τον οδηγήσει στην πλήρη απόσυρσή του από τη δραστηριότητα που εκτελούσε ή τη συνέχισή της με πόνο.
Ο πόνος εμφανίζεται στο περπάτημα, στο ανέβασμα σκάλας, κ.α. Δηλαδή σε δραστηριότητες τις οποίες φορτίζεται ο γαστροκνήμιος. Στην περιοχή υπάρχει οίδημα, μελανιά και σκλήρυνση του μυός.
Ο συνδυασμός του ιστορικού του τραυματισμού με την κλινική διάγνωση θα οδηγήσουν στη σαφή διάγνωση. Τα κλινικά τεστ θα δώσουν τον ακριβή βαθμό της ρήξης, ενώ η μαγνητική τομογραφία και ο διαγνωστικός υπέρηχος θα πιστοποιήσουν το γεγονός και τον βαθμό της ρήξης.
Θεραπεία
Στις ρήξεις πρώτου και δευτέρου βαθμού ο ασθενής θα αναρρώσει πλήρως μετά από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Είναι πολύ βασικό ο ασθενής, ακόμα και αν βιώνει ένα πολύ μικρό αίσθημα πόνου, να σταματήσει τις δραστηριότητές του και να λάβει την κατάλληλη αγωγή, καθώς μια μη σωστά επουλωμένη ρήξη θα οδηγήσει σε μια χρόνια βλάβη με συνεχείς επανατραυματισμούς. Ο ασθενής θα λάβει την αγωγή, η οποία αλλάζει ανάλογα την έκταση της ρήξης και τη φάση επούλωσης. Το όλο πρόγραμμα διαρκεί από 2 βδομάδες μέχρι 1 μήνα (σε πρώτου και δευτέρου βαθμού ρήξεις).
Πολύ σημαντικό για την αποκατάσταση είναι η εύρεση από τον φυσικοθεραπευτή της αιτίας του προβλήματος, καθώς μια βράχυνση του μυός π.χ. μπορεί να προκάλεσε τον τραυματισμό. Έτσι, θα προληφθεί ο επανατραυματισμός του μυός (ή ακόμα και του εταίρου γαστροκνημίου). Πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη (κακή προθέρμανση, αδυναμία ή υπερφόρτηση του μυός, κακή εμβιομηχανική κ.ά.).
Φυσικοθεραπευτικά μέσα
- Κρυοθεραπεία
- Θερμοθεραπεία
- Περίδεση
- Taping
- Manual therapy
- ΤΕΝΣ
- Υπέρηχος
- Ξηρά βελόνη
- Μαλαξη
- Διατάσεις
- Ενδυνάμωση
- Χειρουργείο
Οι θλάσεις τρίτου βαθμού θα θεραπευτούν χειρουργικά.